2013. július 3., szerda

Nem akarunk olyan Magyarországot...

Tegnap volt szerencsénk nézni a tévében az Európai Parlament ülését - ha jól számoltam, akkor hat csatorna is egyenesben adta. Nagyon tanulságos volt látni a Tavares-jelentés vitáját.
Rögtön el is kezdtem szidni magam, hogy miért is jártam huszonkét évig iskolába, hogy miért voltak olyan jó tanáraim, akik megtanítottak olvasni (még a sorok közt is!), hogy megtanítottak gondolkodni, szöveget elemezni, hogy ne tiszteljem feltétlenül a tekintélyt, azokat, akik hordóra állnak - hogy szeressem Descartes-ot, Voltaire-t és Rousseau-t, hogy "Sapere aude! (Horatius Epistola I., 20. 40.)" - "Merj gondolkodni!".
Különben észre sem veszem, hogy alábbi szövegben milyen önellentmondás feszül az első és a harmadik (és negyedik) mondat között:
"Nem akarunk olyan Európát, ahol a kétharmados többségben kifejeződő egységet elítélik, ahelyett hogy tisztelnék. Nem akarunk olyan Európát, ahol gyámság alá helyeznek, a szabadságot korlátozzák és nem kiteljesítik. Nem akarunk olyan Európát, ahol a nagyobb visszaél az erejével, és a többség visszaél a hatalmával. Nem akarunk olyan Európát, ahol kettős mércét használnak, ahol csak a kisebbnek kell tisztelnie a nagyobbat." (Orbán Viktor miniszterelnök, Strasbourg, 2013. július 2.)


Aki tud olvasni, annak nem kell magyarázni - a többiekre pedig Miniszterelnök Úr számít...
Hogy a régi latin mondást kicsit kiforgassam. Quod licet bovi, non licet Iovi! (Amit szabad az ökörnek, nem szabad Jupiternek!)
Még nem tudhatom, délután hogy fognak szavazni Strasbourgban, de egyetértve Orbán Viktorral, nekem sincsenek kétségeim - csak nem az ő szimpla hazugsága (baloldali-liberális többség) miatt:

(Ha jól számolom, akkor a szocik-liberálisok-zöldek-egyesült baloldal összesen 366 főből áll. Az nálam kevesebb, mint a 755 fele...)
Ha tegnap én szólhattam volna Strasbourgban, biztos ezt mondom:
"Nem akarunk olyan Magyarországot, ahol gyámság alá helyeznek, a szabadságot korlátozzák és nem kiteljesítik. Nem akarunk olyan Magyarországot, ahol a nagyobb visszaél az erejével, és a többség visszaél a hatalmával. Nem akarunk olyan Magyarországot, ahol kettős mércét használnak, ahol csak a kisebbnek kell tisztelnie a nagyobbat."

1 megjegyzés:

  1. Kedves Pisti!

    Mélyen egyetértek veled, de egy picit pontosítanálak. Egy kicsit régi az EP-listád, mert a mai napon az általad írt 366 fő az már 372 - de ez még mindig kevesebb, mint a 754 fele... :-)

    VálaszTörlés